Pikavipeille Korkokatto?

Home  ›  Blogi  ›  Pikavipeille Korkokatto?
Pikavipeille Korkokatto?

Eduskunnassa on jo pidemmän aikaa ollut kova hinku rajoittaa pikavippejä tarjoavien yritysten toimintaa.

Kansanedustaja Sampsa Kataja on tehnyt aloitteen, jonka mukaan koko pikavippitoimintaa pitäisi rajoittaa kovalla kädellä. Tämä lakialoite on saanut eduskunnassa suurta kannatusta.

Pikavippejä ei lakialoitteen mukaan kiellettäisi kokonaan mutta lakialoituksen tarkoituksena on että alle tuhannen Euron pikavipeille asetetaan korkokatto.

Jos tämä toteutuu, niin se tarkoittaa käytännössä sitä että jokaisen pikavippiyrityksen toiminta muuttuu kannattamattomaksi. Korkokatto on siis käytännössä sama asia kun pikavippien totaalinen kieltäminen.

Pienlainayhdistyksen toiminnanjohtaja Kari Kuusisto kommentoi lakialoitetta seuraavasti:

” Jos suunniteltu korkokatto toteutuu, niin se on sama asia kuin pikavippien täyskielto. Puhumme perustuslaillisesta ongelmasta, jossa puututaan elinkeinon vapauteen ja omaisuuden suojaan”

Korkokatto siis todennäköisesti poistaa pikavippiyritykset markkinoilta mutta mitä tapahtuu seuraavaksi?

Tilastojen mukaan pikavipit aiheuttavat murto-osan Suomalaisten maksuhäiriöistä. Huomattavasti suurempi osa maksuhäiriöistä johtuu isommista kulutusluotoista. Pikavippien kieltäminen luultavasti siis vain kasvattaisi tätä ongelmaa koska ihmiset siirtyisivät ottamaan isompia lainoja.

Suomessa myönnettiin viime vuonna yli miljoona pikavippiä ja hakemuksia tehtiin noin. 2 miljoonaa. Hakemuksista siis melkein puolet hylättiin, mikä osoittaa sen että tänä päivänä pikavippiyritykset toimivat vastuullisesti eivätkä myönnä lainaa kenelle tahansa.

Pikavipit ovat joutuneet suuren huomion kohteeksi mediassa ehkä siitäkin syystä, että nbe ovat suhteellisen uusi juttu Suomessa. Vipit yhdistetään usein rahapulassa olevien nuorten viihdekäytön apuna.

Tosiasia kuitenkin on että pikavippejä käyttävät kaikenikäiset ihmiset yhteiskuntaluokkaan katsomatta ja ne saattavat joskus olla korvaamaton apu akuuttiin rahapulaan. Toki pikavippien käyttö tulee olla vastuullista, niinkuin kaikkien muidenkin lainojen.

Jos pikavippien korkokatto menee eduskunnassa läpi, niin mitä tapahtuu? Kerro mielipiteesi!!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.